Monday, October 4, 2010
Cheese Tart
sebelum di bakar.
selepas di bakar.
Cheese tart nih dah banyak kali dah buat...
mengidam nak makan punyer pasal..
berjaya jugak buat tart ni..
cuma hari nih jer sempat upload...
semua kata ok..
tu yg seronok nak buat lagi tuh..
Resepi amik dari sheeda mforum..
Selamat mencuba.
CHEESE TART
Short Crust Dough
200gm tepung
100gm butter (sejuk)
50gm gula icing
50gm ground almond
1 biji telur
secubit garam
Caranya:
1. Satukan tepung, gula icing, ground almond & garam
2. Potong kecil-kecil butter
3. Masukkan butter dalam tepung & gunakan teknik gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti
4. Pukul telur dengan garfu & masukkan telur ke dalam adunan tepung
5. Gaulkan dan betukkan menjadi doh
6. Bungkus dalam cling film dan sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam
7. Bakar 180c dalam 10 minit (half cook)
Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
1.Pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese keatasnya.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.
Categories
Tart
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment