Tuesday, October 26, 2010

Card Wallet

Posted by gEE at 4:20 PM 0 comments
card wallet nih dah lama buat..
cuma ari nih jer baru sempat nak upload...




Bahagian dalam..
boleh letak reward card..

Monday, October 25, 2010

HAPPY BIRTHDAY AQEEL

Posted by gEE at 11:56 AM 0 comments


Selamat Hari Lahir Yg Ke - 2 untuk AQEEL...
Semoga panjang umur dan jadi anak yg soleh...
dah kena kurangkan manja... sbb Aqeel nak dapat adik baru..
so... kena pandai berdikari...dan jadi abang yang baik..
kejap jer masa berlalu.. pejam celik dah 2 tahun...

Tuesday, October 5, 2010

German Almond Chocolate Cake

Posted by gEE at 1:11 PM 0 comments




Resepi kek ni amik dari blog Cristine.. resepi nih mudah, simple dan yg penting sedappp:).. sape2 yg baru belajar nak buat kek tuh boleh la cuba resepi ni..

Ingredients(A):

* 125g Baking Chocolate (melt & leave to cool)
* 125g Butter at room temperature
* 100g Icing Sugar (sifted)- saya kurangkan jadi 80gm
* 3 nos. 'A' Egg
* 75g Plain Flour (sifted)
* 60g Fresh Milk
* 125g Ground Almond

Ingredients(Chocolate Icing):

* 125g Baking Chocolate
* 50g Butter

Method:

1. Ready a 7" lined round cake pan. Pre-heat oven at 165c.
2. Beat Ingredients(A) until light & fluffy, pour into the cake pan,
bake for 1 hour.
3. Meanwhile, melt chocolate icing ingredients until smooth & silky, mix
thoroughly & leave to cool before frosting.
4. When the cake is done, leave to cool. Slice the cake into 2 slices, sandwich
in between with 1/3 of chocolate icing, pour the rest of the chocolate icing
onto the cake surface, spread evenly & keep refrigerated until the chocolate
icing become harden.

Monday, October 4, 2010

Birthday Crown

Posted by gEE at 1:49 PM 0 comments
Semalam siapkan tempahan baju dan
jahit Crown untuk hadiah Besday anak kawan...
Crown tu ikut tutorial dari blog Juicy Bits...
Tapi design tuh dah di ubah sikit...
Harap2 tuan empunya suka la ek..

untiuk tempahaN boleh la ke Blog
http://handmadebygee.blogspot.com/

Cheese Tart

Posted by gEE at 10:25 AM 0 comments

sebelum di bakar.


selepas di bakar.

Cheese tart nih dah banyak kali dah buat...
mengidam nak makan punyer pasal..
berjaya jugak buat tart ni..

cuma hari nih jer sempat upload...
semua kata ok..
tu yg seronok nak buat lagi tuh..
Resepi amik dari sheeda mforum..
Selamat mencuba.

CHEESE TART
Short Crust Dough

200gm tepung
100gm butter (sejuk)
50gm gula icing
50gm ground almond
1 biji telur
secubit garam

Caranya:
1. Satukan tepung, gula icing, ground almond & garam
2. Potong kecil-kecil butter
3. Masukkan butter dalam tepung & gunakan teknik gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti
4. Pukul telur dengan garfu & masukkan telur ke dalam adunan tepung
5. Gaulkan dan betukkan menjadi doh
6. Bungkus dalam cling film dan sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam
7. Bakar 180c dalam 10 minit (half cook)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

1.Pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese keatasnya.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.
 

camarqaseh Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez