Tuesday, November 9, 2010

Pureen Warehouse Sale 13 - 14 November 2010

Posted by gEE at 3:21 PM 0 comments


Pureen Warehouse Sale Datang lagi...
13 - 14 November 2010..
info dari SNS..
Kalau pegi mesti best...
baju, pampers n barang2 lain mesti murah giler...
mesti duit terbang banyak...huhuhu..

tapi kali nih macam x pegi dah kot..
dah x larat dah nak jalan...
lagi pon.. stock baju untuk baby baru dah banyak...
dulu dah penah pegi warehouse sale ni...

Tuesday, November 2, 2010

Baby Bib

Posted by gEE at 12:22 PM 0 comments


New project...
Jahit Bib ni sbb nak bagi Gift
dkat Someone yg order Custom Felt T Shirt
for baby yg bakal lahir nnt..

Tuesday, October 26, 2010

Card Wallet

Posted by gEE at 4:20 PM 0 comments
card wallet nih dah lama buat..
cuma ari nih jer baru sempat nak upload...




Bahagian dalam..
boleh letak reward card..

Monday, October 25, 2010

HAPPY BIRTHDAY AQEEL

Posted by gEE at 11:56 AM 0 comments


Selamat Hari Lahir Yg Ke - 2 untuk AQEEL...
Semoga panjang umur dan jadi anak yg soleh...
dah kena kurangkan manja... sbb Aqeel nak dapat adik baru..
so... kena pandai berdikari...dan jadi abang yang baik..
kejap jer masa berlalu.. pejam celik dah 2 tahun...

Tuesday, October 5, 2010

German Almond Chocolate Cake

Posted by gEE at 1:11 PM 0 comments




Resepi kek ni amik dari blog Cristine.. resepi nih mudah, simple dan yg penting sedappp:).. sape2 yg baru belajar nak buat kek tuh boleh la cuba resepi ni..

Ingredients(A):

* 125g Baking Chocolate (melt & leave to cool)
* 125g Butter at room temperature
* 100g Icing Sugar (sifted)- saya kurangkan jadi 80gm
* 3 nos. 'A' Egg
* 75g Plain Flour (sifted)
* 60g Fresh Milk
* 125g Ground Almond

Ingredients(Chocolate Icing):

* 125g Baking Chocolate
* 50g Butter

Method:

1. Ready a 7" lined round cake pan. Pre-heat oven at 165c.
2. Beat Ingredients(A) until light & fluffy, pour into the cake pan,
bake for 1 hour.
3. Meanwhile, melt chocolate icing ingredients until smooth & silky, mix
thoroughly & leave to cool before frosting.
4. When the cake is done, leave to cool. Slice the cake into 2 slices, sandwich
in between with 1/3 of chocolate icing, pour the rest of the chocolate icing
onto the cake surface, spread evenly & keep refrigerated until the chocolate
icing become harden.

Monday, October 4, 2010

Birthday Crown

Posted by gEE at 1:49 PM 0 comments
Semalam siapkan tempahan baju dan
jahit Crown untuk hadiah Besday anak kawan...
Crown tu ikut tutorial dari blog Juicy Bits...
Tapi design tuh dah di ubah sikit...
Harap2 tuan empunya suka la ek..

untiuk tempahaN boleh la ke Blog
http://handmadebygee.blogspot.com/

Cheese Tart

Posted by gEE at 10:25 AM 0 comments

sebelum di bakar.


selepas di bakar.

Cheese tart nih dah banyak kali dah buat...
mengidam nak makan punyer pasal..
berjaya jugak buat tart ni..

cuma hari nih jer sempat upload...
semua kata ok..
tu yg seronok nak buat lagi tuh..
Resepi amik dari sheeda mforum..
Selamat mencuba.

CHEESE TART
Short Crust Dough

200gm tepung
100gm butter (sejuk)
50gm gula icing
50gm ground almond
1 biji telur
secubit garam

Caranya:
1. Satukan tepung, gula icing, ground almond & garam
2. Potong kecil-kecil butter
3. Masukkan butter dalam tepung & gunakan teknik gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti
4. Pukul telur dengan garfu & masukkan telur ke dalam adunan tepung
5. Gaulkan dan betukkan menjadi doh
6. Bungkus dalam cling film dan sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam
7. Bakar 180c dalam 10 minit (half cook)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

1.Pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Bubuh dalam 1/2 sudu kecil blueberry dalam tat shell dan pipekan cheese keatasnya.
3. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

Tuesday, August 31, 2010

Selamat Hari Merdeka yg ke 53

Posted by gEE at 11:16 AM 0 comments

Monday, August 30, 2010

My New Handmade Blog

Posted by gEE at 11:32 AM 0 comments
Dengan ini Secara rasminyer
saya membuka blog baru untuk
craft tangan yg saya buat.

sila2 lah melawat blog tersebut..

handmadebygee.blogspot.com

Antara hasil nyer ialah:



Terima Kasih..

Wednesday, August 11, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan

Posted by gEE at 10:25 AM 0 comments


Selamat menyambut Ramadhan
mohon kemaafan jika tersilap kata
semoga kita semua mendapat keberkatan NYA di bulan yang mulia ini

Thursday, July 29, 2010

Metrojaya Warehouse sale

Posted by gEE at 12:02 AM 0 comments


Banyak plak warehouse sale bulan ni..
dulu penah pegi metrojaya warehouse sale dekat Stadium ni..
memang best.. berbaloi2...
macam nak pegi gak..
tp kena mintak izin Hubby dulu..
leh g ke x?

Tuesday, July 27, 2010

TinyTini Giveaway

Posted by gEE at 4:16 PM 0 comments


GiveAway ni dari TinyTini
gifts memang menari hati..
tu yg nak mencuba nasib nih..
harap2 bertuah la ek..

Antara hadiah2 nyer:

2 set2 of suprise sets




2 sets of Mickey set



sets of awesome Mexican made thread

Pureen Warehouse sale

Posted by gEE at 2:43 PM 0 comments


Harus ku pergi..
baca comment dekat SNS macam best..
tp mesti ramai orang...
1st time nak pegi...
harap2 x sesat la nnt..

Wednesday, April 21, 2010

Popover Sundress

Posted by gEE at 1:42 AM 1 comments

Popover Sundress ni untuk isya.. my anak buah..
harap isya suka...
tp ade org tu perasan.. ingat baju untuk dia..
sape lg klo bukan Aqeel..
sumer baju yg saya jahit sume dia nak cuba..
klo x bagi tu siap guling2 lg...
eeerrrmmmm.. macam gaya ada...
mama main agak2 jer ukuran badan isya...
harap muat la kan...

pattern baju ni dari oliverands
nak jahit dress ni pun mudah n simple...

Wednesday, April 14, 2010

Baju Tidur AqeeL

Posted by gEE at 12:50 AM 2 comments



Ni baju n sluar tidur aqeel yg kedua saya berjaya jahit..
seminggu gak amik masa nak ciapkan baju ni..
hehehe.. baju yg pertama dulu lg lama sampai
nak masuk 2 minggu..baru siap.
maklumla .. sayakan budak baru belajar...
rasa seronok n puas bila tengok si kecik tu pakai baju ni..
kena jahit banyak helai lg baju tidor dia..
sbb baju tidor yg lain sumernyer dah kecik...
ayah cakap.. lepas ni x yah la beli baju tido baru lg..
mama dah pandai jahit baju tido aqeel dah..

Monday, February 22, 2010

Recycle Skirt to Dress

Posted by gEE at 2:02 PM 2 comments
inilah skirt yang bakal di make over menjadi dress untuk anak buah saya..
nak jahit untuk anak sendri x leh.. anak ku lelaki...
rugi sungguh...
skirt ni dah lama dok bertapa dalam almari..
dah lama x pakai dah..

mula-mula potong skirt ikut saiz yang di kehendaki...
kemudian jahit balik (jahit kedut-kedut) bahagian yang dipotong td..


taadaaaa..
inilah dia rupa skirt after di m ake over menjadi dress.....
isya suka... dah ciap terus pakai...

Saturday, January 16, 2010

New Year Giveaway 2010

Posted by gEE at 3:00 AM 0 comments

Giveaway dari mysweetden...
hadiah dia best giler..
Tp ade syarat2 nyer..
~ Post about this giveaway in your blog. - done
(You earn FIVE extra entries into the drawing if you post an entry about it in your blog.)
~ Leave a comment to this post with a link to your post. - Done
~ Be my follower. - Done
Giveaway ni tamat pada 31 Januari.
pada sape2 yg lom join leh la join..
cepat sebelom terlambat..

Friday, January 15, 2010

Penanda Buku

Posted by gEE at 2:47 AM 0 comments
semalam dok godek2 mesin jahit baru tu...
best... macam macam boleh buat...
then..
ape yang saya buat semalam...
jeng...jeng...jeng
simple jer...
tp saya suka...
~ Penanda Buku @ RM2.50~

Nak siapkan Order adik ipar untuk skolah dia...
keychain dan penanda buku..
total sume 100 pieces..
kena speed ni.. banyak lagi yg x siap ni...

Thursday, January 14, 2010

Buah hati Pilihan Ku :)

Posted by gEE at 12:25 PM 0 comments

balik keje semalam terus ajak Hubby pegi kedai LSN..
buat ape? beli ape?...
"MESIN JAHIT"
suka...suka...suka..

sampai kat kedia tu dah lewat...
sebab kami sesat... salah jalan... klo ikut dalam map yg dlm web site btol dah..
tp salah... last2 cal kedai LSN tanya direction...
huhuhu.... salah jalan daaa.. map tu salah...


laaa dekat jer ngan umah kami.. x sampai 15 minit pon..
dah jumpe kedai..tp... parking punyer la susah...
pusing 2x baru jumpe... sib baik Hubby x muncung...huhuhu


masuk jer kedai...
ku dah pandang dah mesin idaman aku tu...
mula2 test drive dlu...SP tunjuk ajar cara nak guna cm ner...
best... sambil dalam kepala dah pikir ape yg nak buat lpas ni...

dan buah ati baru itu adalah...

Terima kasih Abang sebab belikan mesin idaman hati Ayang ni..

muah...muah...muah.. sayang Abang:)
Aqeel pon mama sayang:)


Wednesday, January 13, 2010

Mana Satu?

Posted by gEE at 5:25 AM 0 comments
Mana satu?
tajuk macam best jer...
tp memang best pon.. bagi saya la...
skang ngah dilema nak pilih mesin jahit mn yg nak beli.. hehehe
byk sangat pilihan hati...
antaranya....

Brother NV 50
kelebihan:
135 stitch types
F.A.S.T needle threading system
1 step automatic buttonhole
7 Point feed
Drop feed lever
LCD display screen
LED sewing light
Quick start bobbin
Stitch length/width adjustment
Automatic bobbin winding
Hard casing
Price: RM 1499

Singer Curvy 8770
Kelebihan:
225 built-in stitches
7 one step buttonholes
6 direct-stitch button selection
Swift smart threading system
One touch needle threader
Push button stitch selection
Drop & sew bobbin system
Built-in alphabet - 58 characters, perfect for monogramming
3 stay bright LED lights
Auto tension
Drop feed
Twin needle function

Price : RM 2695


All In One Janome Harmony 2409
Kelebihan:
automatic needle threading

twin needlec

button size with pattern widthd lampe

thread cutter

reverse button

free armh

needle plate with measurement

1 year Free Courses

Price: RM 2499


pening2... mana nak pilih ni..sume mesin jahit tu saya suka...

ade kelebihan masing2...


 

camarqaseh Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez